2022. augusztus 19. ( péntek )
Szolnok, HU
°C
Szolnoki MÁV FC Induló   |    Szolnoki MÁV Utánpótlás FC

Múltidéző – 4. rész

06.02.

Múltidéző – 4. rész

Idén ünnepli egyesületünk 110 éves évfordulóját. Kihasználva a kényszer szülte mérkőzések nélküli időszakot, úgy gondoltuk visszapörgetjük az idő kerekét, s egy-egy fontosabb mérkőzést elevenítünk fel. Ez alkalommal nem olyan régre tekintünk vissza, hiszen napra pontosan egy évvel ezelőtt nyertük meg az NB III. Keleti csoportját, a Sajóbábony legyőzésével szereztük meg a bajnoki címet.

AZ 1995-1996-os idényt követően (akkor még MÁV-MTE néven) a 2018-2019-est kezdte a magyar labdarúgás harmadik vonalában együttesünk. A köztes években – egy idény első osztályt kivéve – végig másodosztályban szerepeltünk. 2018 júniusában Tóth Tibor kezébe került a szakmai munka irányítása, még a játékoskeretben jelentős változás történt. Nem kevesebb, mint 18 labdarúgó távozott és a kezdetekben sajátnevelésű, illetve környékbeli fiatalokból állt a csapat. Július közepén aztán kezdett alakulni a keret, hiszen visszatért a kapus Molnár-Farkas Tamás, aláírt a védő Papp Szilárd, valamint a 35 éves, 2013-2014. évi NB I. gólkirályi cím társtulajdonosa Simon Attila is. Augusztus utolsó napján a rutinos jobb oldali védővel, Németh Ádámmal alakult ki a keret.

Az első bajnoki mérkőzésünkön, hazai pályán gól nélküli döntetlent játszottunk az SBTC ellen. Az első győzelmünkre nem kellett sokat várni, hiszen a második fordulóban Putnokról, hátrányból felállva a 92. percben Tisza Kálmán góljával hoztuk el a három pontot. Hazai pályán legyőztük a Tiszaújvárost, ám Nyírbátorban egy megnyert mérkőzést sikerült elveszítenünk. Ezt követően háromszor nyertünk egymás után, a 7. játéknapon Füzesgyarmat ellen aratott győzelmünkkel pedig már a második helyen álltunk az ugyannyi ponttal rendelkező Jászberény mögött. Sajnos Egerben kikaptunk, azonban az ősz hátralévő mérkőzéseit imponáló mérleggel, hét győzelemmel – közte a Jászberény elleni rangadóval – és egy döntetlennel abszolváltuk, így az első helyen telelhetünk, kettő ponttal az ESMTK és héttel a Jászberény előtt.

Nem volt nagy mozgás a téli átigazolási időszakban hárman érkeztek, hárman távoztak. A nyitány ezúttal rosszabbul sikerült, ugyanis a Putnok elvitte a Tiszaligetből a három pontot, s rögtön élre állt az ESMTK.  Két győzelemmel – a Tiszaújváros és a Nyírbátor ellen – visszavettük az első helyet, ám a Sényőn elszenvedett vereség ismét hátrányba hozott bennünket, ráadásul a megyei rivális Jászberény is megközelített bennünket egy pontra. A Gyöngyös ellen hazai pályán hoztuk a kötelezőt, azonban a 22. fordulóban Füzesgyarmaton nagy pofonba szaladtunk bele. Az 5-1-es vereség után április 10-én Tóth Tibort Csábi József váltotta a vezetőedzői poszton. A szolnoki születésű korábbi szövetségi kapitány 2001 és 2015 után lett újra a szakmai munka első számú felelőse. A feladat adott volt, le kellett dolgozni a Jászberénnyel szembeni két pontos hátrányt a hátralévő nyolc fordulóban. A rangadóig volt még két meccs hátra. Az Eger ellen magabiztosan tartottuk itthon a három pontot, még a DEAC vendégeként hétgólos mérkőzésen arattunk győzelmet. Ráadásul ez a két siker azt is jelentette – miután a Jászberény Putnokon kikapott – hogy az első helyről vártuk a megyei rangadót.

A 25. fordulóban, Jászberényben 600 néző előtt léptünk pályára. A mérkőzésen a hazaiak szereztek vezetést, ám még a szünet előtt sikerült kiegyenlítenünk. A 76. percben született Szabó Richárd gól pedig a sikerünket eredményezte, így öt mérkőzéssel a bajnokság vége előtt egyaránt négy-négy pont volt az előnyünk az üldözőinkkel (Jászberény, ESMTK) szemben. Hogy mégis az utolsó percig „éles” volt a harc a bajnoki címért azt egy kicsit magunknak is köszönhettük, hiszen hazai pályán egyaránt döntetlent játszottunk a DVTK II és a Cigánd csapatával is. Az ESMTK elleni idegenbeli pontszerzés jó eredménynek számított. Három pontosztozkodással megvívott találkozót követően a Tállya KSE ellen 2-0-ra nyerni tudtunk idegenben, azonban a Jászberény még mindig ott lihegett a nyakunkon. Az utolsó mérkőzés előtt így nézett ki a tabella: 1. Szolnok 62 pont; 2. Jászberény 61 pont.

A záró fordulóban riválisunk a Sényő vendégeként lépett pályára, még mi a már biztos kieső Sajóbábonyt fogadtuk. Közel kétezer néző előtt indultunk csatába, azonban a 8. percben Sényőn vezetést szerzett a Jászberény. Mindössze 11 percig voltunk csak hátrányban a bajnoki címért vívott küzdelemben, hiszen a 19. percben Simon Attila góljával mi is megszereztük a vezetést. Három perccel később a Sényő egyenlített, még mi a 31. percben Simon Attila büntetőből szerzett góljával tovább növeltük előnyünket. A Jászberény mindent megpróbált, s végül is három ponttal távozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községből, de ezen a napon ez is kevésnek bizonyult nekik, hiszen a kétgólos előnyünket nem adtuk alább, így 65 ponttal mi lettünk a bajnokok, még a Jászberény 64 ponttal a második helyen zárt.

A mindent eldöntő mérkőzés találkozó adatlapja itt érhető el:

https://szolnokimavfc.hu/match/7130-szolnoki-m%c3%a1v-fc-saj%c3%b3b%c3%a1bony-vse/

Az összefoglaló itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=Y-IYwiinut4&feature=emb_logo

A bajnokságban pályára lépő labdarúgóink statisztikája itt található:

Statisztika

Végül a két edző mérlege:

Tóth Tibor

22 m 15 gy 2 d 5 v 43 – 22 47 p

 

Csábi József

8 m

5 gy 3 d 0 v 18 – 9 18 p
Élő közvetítés