2024. június 20. ( csütörtök )
Szolnok, HU
°C
Szolnoki MÁV FC Induló   |    Szolnoki MÁV Utánpótlás FC

Félévi értékelő

ICS_9072

Félévi értékelő

Mint hogy az iskolában is közeledik a félév zárása, így mi is számot vetettünk magunkban, hogy miként sikerült az eltervezett feladatokat, kitűzött célokat megvalósítani. A szezon felét teljesítve már látható, hogy milyen irányba halad a csapatunk, de az értékelésre jobb embert keresve sem találhattam volna, mint csapatunk vezetőedzőjét, Tóth Tibort.

Nem kérlek, hogy teljesen a kezdetektől meséld az elmúlt félévet, de néhány mondatban beszélj róla, hogy a kinevezésed óta hogyan mennek a dolgok? Az eltervezett úton halad a csapat?

– Rendkívül kacifántos volt a kezdet, annyi biztos. Adva volt a legfőbb feladat, a csapatépítés. Először egy új gerincet szerettünk volna kialakítani. Bíztam abban a filozófiában és koncepcióban, ami már a felkészülés alatt is látható volt, hogy olyan emberekkel kezdtünk dolgozni, akiknél az emberi tulajdonságok majdhogynem erősebbek, mint a szakmai oldal. Csak, hogy mindenki jól értelmezze: közösséget szerettünk volna mihamarabb építeni és ehhez jó emberek kellenek.

Hogy érzed, sikerült ezt a tervet megvalósítani?

– Úgy gondolom egyértelműen igen.

Emlékszem, amikor az őszi szezon felénél jártunk, egy újabb győztes mérkőzés után megkérdeztem Tőled, hogy hogyan értékeled az eddigi eredményeket, sikereket? Nagyon elgondolkodtató volt a válaszod. Azt felelted ugyanis, hogy „Nyersz egy meccset, két nap múlva nem emlékszik már rá senki, de ilyen rövid idő alatt közösséget építeni, ez a nagydolog.”

– Ez így van. És bár bíztam az elképzelésünkben, még számomra is kellemes meglepetés, hogy ilyen eredményesen tudunk szerepelni. Nagyon jó az öltözői egység. A hierarchia is működik, de senki nem él vissza a szerepével, mindenki egy irányba húzza a szekeret.

Mik a tavaszi tervek? Ki lehet már mondani, hogy mi az egyértelmű cél vagy nincs még ez a teher a nyakatokba rakva?

– A vezetőség még nem akart minket a bajnoki cím megszerzésének súlyával terhelni, de a csapat a szezon közben saját magának tűzte ki célul, hogy ezt a dicsőséget bizony Ők akarják kivívni. Mi örömmel vettük ezt és ennek megfelelően dolgozunk napról napra.

A Te terveid hogyan néznek ki a tavaszra?

– Szeretek hétről hétre tervezni és készülni. Nem gondolom, hogy nagyon előre kell tervezgetni. Szépen, lépésről lépésre haladjunk és meglátjuk, hogy júniusban hol leszünk a tabellán. Van rajtunk kívül még 15 csapat, akiknek szintén megvannak a céljaik, 14-gyel még játszunk közülük. Egy biztos, jelenleg a saját sorsunk kovácsai vagyunk.

Gondolom a saját nevelésű fiatal játékosok beépítése és játszatása továbbra is kiemelten fontos Neked is és a klub vezetőinek is?

– Így van, bár itt némi hiányérzetem van az őszi szezon kapcsán. Szeretnék minél több játéklehetőséget adni a fiataljainknak, de nagyon nehéz feladat, mivel egyszerre csak 11 játékosom lehet a pályán és a taktika sokszor felülírja a kívánalmaimat.

Ha már fiatalok. Megérezted a különbséget az utánpótlás és a felnőttek között?

– Más kávéház, az biztos. A gyerekeknél tulajdonképpen tanítjuk a focit. Itt kell megadni mindent ahhoz, hogy a későbbiekben a technikai megoldások készségszinten menjenek és a játékra, taktikára tudjanak koncentrálni. Persze a felnőtteknél is előfordul rontás, bele csúszik egy-egy hiba, de ott már jó esetben tudja a játékos, hogy miért is nem sikerült az a bizonyos mozdulat úgy ahogy azt szerette volna.

Mentalitásban is van különbség?

– Természetesen igen, bár úgy fogalmaznék, hogy a generációk között van óriási változás. A legnagyobb bajom az, hogy nem érzem azt az utánpótlás játékosok között, hogy Ők bizony „letépik a mezt” az idősebb játékosokról. A mindent elsöprő akarat már sok játékosnak túl nagy elvárás. Persze itt is akad kivétel, de sajnos az előbb említett attitűd az átlagos. Egyébként meg nagyon élvezem a srácokkal eltöltött időt. Tulajdonképpen ez az én lételemem. Az, hogy meddig leszek a felnőtt csapat edzője majd elválik. Igyekszem a legjobb tudásom szerint a pedagógia minden trükkjével a legjobb eredményeket elérni és remek játékosokat, embereket nevelni. Az, hogy ez mire és meddig lesz elég, majd az égi nagyfőnök eldönti.

Jövő hét szombaton a Tiszafüred ellen kezdi meg csapatunk a felkészülési mérkőzések sorát, a megyei együttest 11.00 órai kezdettel látjuk vendégül a Tiszaligeti Stadion műfüves pályáján.

Élő közvetítés